Opowieści z zaświatów. „Sok z żuka” i śmierć postmodernistyczna - Andrzej Zalewski (Kwartalnik Filmowy)
Sok z żuka Tima Burtona można zaliczyć do szeroko pojętego nurtu filmów opowiadających o zaświatach, duchach, życiu pozagrobowym. Ale tak jak większość filmów tego nurtu skonstruowanych jest dość konwencjonalnie i w tenże sposób traktuje też kwestię dychotomii życia i śmierci (na poziomie komunikacji między nimi i ich przestrzennego położenia), Sok z żuka łamie te konwencje i przez to może być określony jako film postmodernistyczny. Zalewski opisuje sposoby zamazywania wszelkich opozycji przez Burtona, uciekanie od jednoznacznych sensów, wartościowania i funkcji, jakie kino tego typu, w swej tradycyjnej, konwencjonalnej wersji, zawsze wspierało.