Особливості організації навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах - Svitlana Bilous; Lesia Ivanchuk (Педагогічний дискурс)
У статті висвітлено організаційно-методичні засади забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами, актуальні проблеми організації їх навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Акцентовано необхідність аргументованого зваженого впровадження доцільного вибору форм навчання цих дітей у загальноосвітніх школах. Зосереджено увагу на особливостях організації інклюзивних, індивідуальних, інтегрованих форм навчання. Вказані чинники ефективної їх організації для досягнення освітніх цілей. Обґрунтовано необхідність створення сприятливого спеціального середовища, специфіку організації, змісту методів навчання та виховання дітей з обмеженими можливостями. Окрема увага приділяється проблемам психолого-педагогічного супроводу таких дітей у загальноосвітньому закладі, включення педагогів у навчально-виховний процес дітей з особливими освітніми потребами, їх підготовку задля організації корекційного освітнього процесу. Підкреслено важливість залучення сімʼї до участі в навчально-виховному процесі.