Прилог проучавању политичких прилика у Панчеву за време Слободана Милошевића од 1989. до 2000. године - Душан Младеновић (Časopis Ksio)
Предмет истраживања у овом раду су политичке прилике у Панчеву, једном од најзначајнијих опозиционих градова у том периоду, за време владе Слободана Милошевића од 1989. до 2000. године. Анализирани су кључни догађаји који су обележели наведени период. Један од главних циљева истраживања био је да увидимо какав је утицај имала Милошевићева политика на локалну власт и живот грађана у Панчеву. Темељ истраживања представљали су штампа и усмени извори, али смо користили и доступну архивску грађу и стручну литературу. Како је овај период био обликован јаком политичком централизацијом, један од главних циљева рада је да прикаже какав је утицај имала оваква политика Слободана Милошевића на локалну власт у Панчеву. Поред тога, рад ће идентификовати кључне политичке факторе и актере у овом граду. Обухваћени су и кључни догађаји, као и политичке динамике које су обележиле овај период у Панчеву. Проучавали смо реакције локалних структура власти, опозиције и грађанског друштва у Панчеву на политичке догађаје током Милошевићеве владе. Такође, анализирали смо сличности и разлике између политичких прилика у Панчеву и другим деловима Србије.