Nohut Yetiştiriciliğinde Organik Madde İçeren Gübrelerin Önemi - Özge UÇAR (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Toplumun artan bilinci ve refahı ile sağlıklı beslenmenin önemi her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak, organik ve iyi tarım uygulamaları kullanılarak dünya pazarında yetiştirilen ürünlere olan talep de artmıştır. Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin olan nohut, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Temiz gıda arayışı ile birlikte kullanılan yetiştirme teknikleri ve koşulları buna göre şekillendirilmiştir. Nohut yetiştiriciliğinde çeşitli organik maddeler içeren gübrelerin tek başına veya kombinasyon halinde kullanılmasıyla verim ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar geçmişten günümüze devam etmektedir. Bu derlemede organik madde içeren gübrelerin nohutun verim, kalite, nodülasyon, kuraklılığa dayanıklılık vb. özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar ele alınarak, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, hayvansal atıkların geri dönüşümü ile bitkisel üretim döngüsüne katılarak daha sağlıklı ve kaliteli nohut üretimi yapılması için organik gübrelerin kullanılmasının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.