Representativitet blant norske regjeringsmedlemmer mellom 1945 og 2023: i spenning mellom forventning om likhet og forventning om kompetanse - Marte Mangset (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Med utgangspunkt i forskningen gjort innenfor rammene av prosjektet POLITEX og publisert i boken «Regjeringen. Historien, makten og hverdagen» (Askim m.fl., 2024), peker jeg på to funn som kan sies å stå i et spenningsforhold til hverandre: På den ene siden har norske statsråder blitt stadig likere befolkningen langs noen dimensjoner, som med hensyn til utdanning og kjønn. På den andre er statsrådene blitt stadig mindre like befolkningen når det gjelder forankring i et ordinært arbeidsliv utenfor politikken. En betydelig og økende andel statsråder er yrkespolitikere, og har dermed trolig mer politisk kompetanse, samtidig som de har liten arbeidserfaring utenfor politikken, noe som også kan bety at de har mindre kompetanse av noen andre typer. Jeg diskuterer hva dette forteller oss om hvordan norske statsråder representerer befolkningen og med hva slags kompetanse.