„Na obraz i podobieństwo” – chrześcijańska reinterpretacja pojęcia osoby w perspektywie odniesień Boga i człowieka w teologii starożytnej i średniowiecznej - Anna Wróblewska (Studia Teologiczne)
Artykuł omawia ewolucję pojęcia „osoby” jako proces następujących po sobie reinterpretacji. Kształtowanie się tego terminu w kulturze starożytnej i podczas sporów dogmatycznych ukazuje się jako specyficzne relektury uprzednich dokonań, wzbogacające zastaną naukę o nowe spostrzeżenia, bez utraty już treści. Ukazuje to dwukierunkowe oddziaływanie na siebie rozumienia Boga i człowieka. Dla zilustrowania tego autorka analizuje myśl wybranych, kluczowych dla starożytności i średniowiecza myślicieli.