КУЛЬТУРА ДРЕҐ-КВІН: ВЗАЄМОДІЯ ФЕМІННОСТІ ТА ЧОЛОВІЧОГО ЕГО В П’ЄСІ Д. Х. ХОНГА «М. БАТЕРФЛЯЙ» - Анна Гайдаш; Андрій Михайлюк (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
Актуальність дослідження зумовлена розвитком і поширенням праць про культуру дреґ-квін, оскільки вона осмислюється не тільки у квір-студіях та літературознавчих розвідках, а і в художній літературі. У статті проаналізовано взаємодію фемінності та чоловічого его в п’єсі Д. Х. Хонга «Мадам Батерфляй», у якій обігрується заглавна літера М., що в англомовній традиції позначає скорочене звертання до чоловіка – Mister (пан англ.м.), крізь призму елементів культури дреґ-квін. Крім того, отримані результати дослідження сприятимуть окресленню нових трактувань образів у художніх творах. Для досягнення мети було використано культурно-історичний метод, феміністичний підхід й аспектний аналіз. Під час проведення дослідження було з’ясовано значення і походження поняття «дреґ-квін»; виокремлено специфіку елементів культури «дреґ-квін»; окреслено термін «фемінність» та ознаки, властиві фемінній моделі поведінки; охарактеризовано художній образ і світогляд дійових осіб (М. Батерфляй та Р. Галлімара). Під час реалізації дослідження було виявлено, що М. Батерфляй – це представник культури дреґ-квін, оскільки йому властиві елементи «трансформації», проте не у традиційному її розумінні. Здебільшого представники цієї культури використовують перевтілення для розважальних цілей, проте в аналізованому творі головна персонажка застосовує ці прийоми для маніпуляції та обману. Крім того, було окреслено особливості світогляду Р. Галлімара, що дало змогу нам зрозуміти особливості взаємодії фемінності та чоловічого его між дійовими особами. Аналіз комунікативних актів між головними персонажами твору показав, що вони уособлюють протистояння двох культур: західної та східної (орієнталістики). Варто зазначити, що саме стереотипне та поверхневе сприйняття обох культур відіграло важливу роль у формуванні світогляду дійових осіб у п’єсі «М. Батерфляй». Зважаючи на результат, перспективним видається подальше дослідження культури дреґ-квін, оскільки це сприятиме не лише екранізації творів, а і ґрунтовнішому вивченню художніх образів дійових осіб. Слід додати, що ця студія також має перспективу розвитку у площині квір-досліджень, оскільки представники культури дреґ-квін здебільшого ідентифікують себе квір-персонами.