Zarys charakterystyki Gminnej Ewidencji Zabytków Gminy i Miasta Szadek - Monika Cepil; Dagmara Sójka (Biuletyn Szadkowski)
Głównym celem tekstu było przeanalizowanie obiektów uwzględnionych w Gminnej Ewidencji Zabytków Gminy i Miasta Szadek. Zachętą do podjęcia rozważań było także chęć przedstawienia mieszkańcom analizowanych miejscowości oraz ogółowi społeczeństwa statystycznego zestawienia obiektów dziedzictwa kulturowego w miejsko-wiejskiej gminie Szadek. W tekście skorzystano z m.in. metody kwerendy urzędowej. W manuskrypcie zobrazowano miejsko-wiejską gminę Szadek na tle Gminnej Ewidencji Zabytków Gminy i Miasta Szadek. W analizowanej jednostce administracyjnej współcześnie dominują zabytki z XIX w. i XX w. Najstarsze wpisane obiekty pochodzą z XIII w. i XIV w. Najwięcej eksponatów wpisanych do Gminnej Ewidencji Zabytków znajduję się w Szadku. W Gminnej Ewidencji Zabytków Gminy i Miasta Szadek dominują domy oraz zabudowania dworsko-parkowo-folwarczne.