Türkiye’de Eğitim Gören Taylandlı Öğrencilerin Karar Verme Sürecinde Yumuşak Güç Etkileri - Muslim Langputeh (Journal of Migration and Political Studies)
Bu araştırma, Türkiye'de eğitim gören Taylandlı öğrencilerin Türkiye'yi tercih etme kararlarında yumuşak gücün etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel yöntem araştırma tasarımı kullanılmıştır. Bu çalışma, 10 katılımcıyla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Bu araştırma, Taylandlı öğrencilerin Türkiye'deki eğitim deneyimlerini üç temel boyut üzerinden incelemektedir: Karar verme süreci, Türkiye'nin yumuşak gücünün etkisi ve entegrasyon deneyimleridir. Araştırma bulguları, Taylandlı öğrencilerin Türkiye'yi seçmelerinde kültürel ve eğitimsel faktörlerin yanı sıra Türkiye’nin tarihî mirası ve Osmanlı geçmişine olan ilginin önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Türkiye Bursları gibi eğitim fırsatları ve Türkiye’nin kültürel diplomasi stratejileri, öğrencilerin kararlarını pekiştiren faktörler arasında yer almaktadır. Türkiye'nin İslam kültürü, insan hakları politikaları ve sosyal medya kullanımının, öğrencilerin Türkiye'ye olan ilgisini artırdığı bulunmuştur. Ancak, dil engelleri ve kültürel uyum zorlukları, öğrencilerin karşılaştığı başlıca zorluklar olmuştur. Sonuç olarak, Türkiye’nin sunduğu dinî, kültürel ve eğitimsel imkânlar, Taylandlı öğrencilerin eğitim süreçlerini şekillendirirken, Türkiye ile Tayland arasındaki kültürel bağların güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Yumuşak güç stratejileri, uzun vadede bu ilişkilerin derinleşmesine olanak tanıyacaktır.