Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Beslenme Problemleri ve Bilimsel Dayanaklı Davranışsal Müdahaleler - Bekir Fatih Meral (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal iletişim ve sosyaletkileşimde yetersizliklerin yanı sıra sınırlı tekrarlayıcı davranış, ilgi veetkinliklerin sergilenmesi olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda yapılan birçokçalışma beslenme problemlerinin, OSB'li çocuklarda oldukça yaygın olduğunugöstermektedir. Bu derleme çalışmasının amacı, OSB olan çocukların yaşadığıbeslenme problemlerini ve bu problemlerin çözümüne yönelik ilaç tedavisiniiçeremeyen bilimsel dayanaklı davranışsal müdahalelerin neler olduğunuözetlemektir. İlgili müdahale teknikleri ile başta OSB'li çocuğa sahipailelere, eğitimcilere, uzmanlara veya bakım sağlayıcılara beslenmeproblemleriyle baş etmede birkaç ipucunun sağlanması hedeflenmektedir.