Удосконалення законодавства та механізму реалізації захисту прав інтелектуальної власності України в умовах післявоєнного відновлення - L. V. Sorokina; I. S. Yakovets; V. O. Petrenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У роботі проаналізовано найважливіші аспекти системи інтелектуальної власності в Україні в умовах повоєнного відновлення та в нових економічних умовах, які нині складаються у світі. Зокрема, пропонується новий перспективний підхід – право інтелектуальної власності держави Україна. Тому що в умовах нової економіки такий підхід був би найефективнішим для захисту виключних прав інтелектуальної власності. Оскільки нові виклики, які постали перед нашою державою, зумовили пошук різних підходів до вирішення проблем, одним із шляхів вирішення цього є надання державі Україна виключних майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності. Визначено основні проблеми набуття державою Україна прав інтелектуальної власності. Визначено причини їх виникнення та вказано позитивні наслідки цих перетворень. Запропоновано перспективні напрями та принципи вдосконалення правової охорони об’єктів інтелектуальної власності в Україні в умовах післявоєнного відновлення країни. Війна в Україні триває вже майже третій рік, і варто пам’ятати, що будь-який військовий конфлікт у світі зазвичай закінчується мирним договором. І тут постає питання: як відновити зруйновану країну так, щоб врахувати помилки і водночас врахувати всі передові напрацювання. У цій статті йдеться про сегмент права інтелектуальної власності, як сферу, яка є надзвичайно важливою для подальшого економічного розвитку країни, а саме про право інтелектуальної власності держави Україна. Цей сегмент наразі недостатньо розроблений, пропонується наукове обговорення даної проблеми з метою внесення подальших змін до законодавства України. Відповідно, нові реалії сьогодення, більше потребують не захисту приватних прав винахідників, а насамперед потребують використання знань винахідників для перемоги у війні та побудови нової, сильної держави. Лише спільні зусилля винахідливості та креативності, як, наприклад, робота над оборонним замовленням, принесе належний результат. Розробки в напрямку державної власності в інтелектуальній сфері нині ведуться в різних країнах світу. Це нова і досить перспективна галузь, яка почне нову сторінку економічних відносин.