Peygamberlik Öncesi Hz. Yusuf’un Hayatı ile Zülkarneyn ve Hızır Hakkındaki Ayetlerin “Şer’u Men Kablenâ” Kapsamında Bağlayıcılığı - Abdullah Acar (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Kur’an-ı Kerim, bütün İslami ilimlerin birinci ve temel kaynağıdır. Fıkıh ilmi için de bütün ayetler hüküm kaynağı olduğu gibi Hz. Yusuf’un peygamberlik öncesi hayatını anlatan ayetlerle, peygamber olup olmadığı bilinmeyen Zülkarneyn ve Hz. Musa’dan daha bilgili ve “ledünni ilim sahibi kul”un(hızır) hayatlarından bahseden ayetler de hükme medardır. Bu durum, Hz. Yusuf’un peygamberlik öncesi fiilleriyle diğer bazı şahısların hayatlarının, daha sonrakiler için bağlayıcı olup olmadığı konusunda tereddütler oluşturmaktadır. Ayrıca, buna benzer ayetlerden istinbat edilen ahkam, belki de Hz. Muhammed(sav)den önce cereyan eden hadiseler olması sebebiyle genellikle “şer’u men kablena=öncekilerin kanunları” delili içerisinde değerlendirilmiştir. Bu makalede, Hz. Yusuf’un peygamberlik öncesi hayatı ile peygamber olmadığı konusunda ittifak edilen bazı şahıslardan haber veren ayetlerin “şer’u men kablena” delili içerisinde değerlendirilmesinin doğru olup olmadığı ve sonraki ümmetler için nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulacaktır.