ДІЯЛЬНІСТЬ ІНСТИТУТІВ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ - І.Є. Семенча; Г.І. Резник (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Як говорить міжнародний досвід, функціонування інститутів спільного інвестування на інвестиційних ринках світу суттєво впливають на загальний стан економіки цих країн. Тому дослідження негативних причин втримання цих установ в їх розвитку в Україні та визначення шляхів їх нейтралізації вважаємо актуальним завданням. Дослідження спирається на звід процедур, що містять методи статистичного, матричного аналізу, алгоритмічний метод, загальні підходи теорії систем, використання яких дозволило визначити, узагальнити, впорядкувати та віднайти механізм покращення сучасного ринкового стану інститутів спільного інвестування в Україні. У статті пропонується процедура виявлення негативних причин та шляхів їх подолання, заснована на статистичному аналізі економічних показників діяльності інститутів спільного інвестування. Запропоновано ознаки в розподілі негативних причин. Виділено та впорядковано негативні причини, що впливають на ринковий стан інститутів спільного інвестування в Україні. Розроблено причинну матрицю низького розвитку інститутів спільного інвестування та механізм покращення їх ринкового стану в Україні. Результатом проведеного дослідження є розроблений чіткий механізм усунення негативних причин та досягнення інститутами спільного інвестування свого активного розвитку в Україні, що в кінцевому результаті призведе до росту національної економіки, як це неодноразово довела світова практика.