Ortaokul 8.Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Şiirlerde Yer Alan Değerler - Alpaslan Okur; Erhan Çapoğlu (Sakarya University Journal of Education)
Bu araştırmanın amacı ortaokul bünyesinde okutulan 2012-2013 yılı 8.sınıf Türkçe ders kitaplarındaki şiir metinlerinin hangi değerlere sahip olduğunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda ortaokullarda okutulan 7 adet Türkçe ders kitabında (Koza, Özgün, Pasifik, TAV(Ada), Harf, Bisiklet, Enderun) bulunan toplam 33 adet şiir incelenmiştir. İnceleme 29 adet değerden oluşan değer inceleme formuyla yapılmıştır. İnceleme neticesinde şiirlerde 18 adet değer başlığı bulunmuştur. En fazla vurgu yapılan değerler insan sevgisi, doğa sevgisi ve Türk büyüklerine saygı değerleridir. İçinde en fazla değer bulunduran yayınevi Enderun yayınevidir. Ders kitaplarındaki şiirlerin bazılarının değer noktasında eksik ve işlevden yoksun olduğu görülmüş ve buna yönelik önerilerde bulunulmuştur.