COVID 19 Pandemisinde Hekime Yönelik Şiddet Haberlerinde Medya Etiği - Melisa Akdaş; Hatice Demir (Lokman Hekim Dergisi)
Amaç: Bu araştırma ile COVID 19 pandemisinde yayınlanan hekime yönelik şiddet haberlerini medya etiği açısından değerlendirmek amaçlandı.Yöntem: Araştırmanın verileri, COVID 19 pandemisinde tirajı en yüksek olan Sözcü, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin arşivlerinden 22.03.2020-09.08.2022 tarih aralığında «Hekim ve şiddet», «Doktor ve şiddet» anahtar kelimeleri kullanılarak elde edildi. Veri toplama aşaması 12-30.09.2022 tarihleri arasında tamamlandı. 63 farklı şiddet haberi içerik analizi yöntemi ile değerlendirildi. Haberlerin başlıkları ve içeriklerinin analizinden elde edilen nitel veriler altı tema altında toplandı: Video yayın bilgisi; Saldırganı güçlü hekimi de zayıf ve savunmasız konuma indirgeme; Şiddeti gerekçelendirme, Şiddetin sürekliliğini vurgulama; Cinsiyetçi yaklaşım; Hukuki süreç ile ilgili bilgi. Verilerin analizinde yüzdelik dağılıma bakıldı, sunumunda tablo ve grafiklerden yararlanıldı.Bulgular: Araştırma sonucunda; medyanın pandemi sürecinde abartılı, sansasyonel ifadeler ile okuyucuyu şiddet haberlerini okumaya teşvik eden yaklaşım sergilediği, şiddet olaylarını meşrulaştırdığı belirlendi. Ayrıca haber başlıkları ve içerikleri hekimlerin itibarlarını ve saygınlıklarını zedeleyici nitelikteydi. Sonuç: Sonuç olarak hekime yönelik şiddet olaylarının raporlanmasında pandemi öncesinde var olan medya yaklaşımı pandemi sürecinde de devam etmiştir. Gazeteciler ve medya kuruluşları hekime yönelik şiddet haberlerinin raporlanmasında profesyonel bir yaklaşımı benimsemek ve hekimlik mesleğine ve topluma olumsuz etkileri azaltmaktan sorumludur. Yasa koyucular ve meslek birlikleri hekime yönelik şiddet haberlerinin sunuluşundaki medyanın etkisini göz önünde bulundurmalı ve konu ile ilgili müdahaleler de bulunmalıdırlar.