Kürt Atasözlerinde Kadın İmajı (Kuzey Irak Örneği)/(The Image of Women in Kurdish Proverbs (Northern Iraq example) - Ranja Saeed (Skad)
Kültür tarih boyuncainsanoğlunun yarattığı, ürettiği maddi ve manevi olan gelenek, görenek, değer,inanç, örf, adet, mimari, sanat, hüner, teknoloji vb. tüm değer içerikli unsurlarıkapsamaktadır. Kültürün bir sıfatı aktarılmıştır. Bir toplumdan anlamak içinonun kültürünün incelemesi gerekir. Dil de kültürün temel öğesi olarak yazılıve sözlü şekilde kültürü aktarmaktadır. Bu çerçevede bir ulusun ortak düşünce,kısa ve özlü sözleri içine alan atasözleri, toplum ve kültürün zihniyetitaşımaktadır. Bu çalışmanın problemi Kürt atasözlerinde kadın ve kadınlığınimajı nasıl sunulduğunu araştırmaktadır. Bu amaçla Kuzey Irak’ta yaşayan Kürthalkının atasözlerin sözlükleri taranmasıyla betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Budurumda kadınların bulunduğu bütün pozisyon ve sosyal statüler (kız çocuk, gençkız, kadın(genel isim olarak), avrat, karıkoca, anne, kız kardeş, dul, yaşlıkadın, kaynana, elti, görümce, gelin) gibi terimleri ele almaktadır.