Rozpad czy próba scalenia. Poemat dramatyczny na przełomie XIX i XX wieku - Magda Nabiałek (Litteraria Copernicana)
Autorka podejmuje się obserwacji obecności poematu dramatycznego w Młodej Polsce. Zestawia tę formę z innym gatunkiem, równie hybrydycznym, czyli baśnią dramatyczną. Porównanie to pozwala autorce dostrzec szczególne znaczenie, jakie obydwie te formy miały dla procesów konstytuowania nowych form dramatycznych pod koniec XIX i na początku XX wieku. Utwory takie jak Uczta Herodyady Jana Kasprowicza, Odwieczna baśń Stanisława Przybyszewskiego, Rokita Andrzeja Niemojewskiego czy Zdziczenie obyczajów pośmiertnych Bolesława Leśmiana autorka postrzega nie tylko jako wehikuł treści łączący twórczość młodopolską z tradycją romantyczną, lecz także jako bardzo pojemną formę pozwalającą szukać nowej formy opisu rzeczywistości. W tekście zwraca się także uwagę na zdolność rozsadzania przez nowe sposoby kompozycji, montażu, układu scen zastosowane w poemacie dramatycznym klasycznej, skostniałej formy scenicznej.