Çiftlik Hayvanlarında Karayoluyla Nakil Koşullarının Mortalite ve Karkas Kalitesine Etkisi - Ömer Faruk Güngör; Necmettin Ünal (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kaliteli et üretimi ve et üretim kayıplarını azaltma ile ilgili yapılan bilimsel araştırma sayısında artış olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda nakil koşullarının etin raf ömrünü ve etin görünümünü etkilediği bildirilmiştir. Kara yolu ile nakil koşullarının hayvan refahı kurallarına uygun olmadığı durumlarda mortality, karkas ezikleri meydana gelmekte ve etin normal pH’sı değişmektedir. Bu nedenle nakledilecek havanların özellikleri (ırk, tür, cinsiyet, yaş ve yetiştirme şekli) ve nâkilin etkenleri (bakıcılar, şoförler, yükleme, boşaltma, araç, alan, mevsim, açlık, susuzluk, sosyal grup, yolun mesafesi ve durumu) dikkate alınarak yapılacak iyi bir planlama üretim kayıplarını azaltacak ve et kalitesini artıracaktır. Bu derlemede, hayvanların karayoluyla nakillerinin planlanmasında dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında araştırmacılara ve alanda çalışanlara kapsamlı bilgi sunmak amaçlanmıştır.