STUDENTÅ² FIZINIO AKTYVUMO VERTINIMAS KARANTINO LAIKOTARPIU - Karolis Kavaliauskas; Asta MarkauskienÄ—; Domantas Stankaitis; Kristina Å½ukienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Lietuvoje niekada nesportuoja ir nesimankÅ¡tina 46 proc. Å¾moniÅ³, ir pagal Å¡Ä¯ rezultatÄ… esame 9-oje vietoje tarp fiziÅ¡kai neaktyviausiÅ³ Europos SÄ…jungos Å¡aliÅ³. PanaÅ¡i tendencija stebima ir tarp studentÅ³, pastebÄ—ta, kad jie daÅ¾niau renkasi fiziÅ¡kai lengvÄ…, maÅ¾o intensyvumo veiklÄ… laisvalaikiu ir tik kas treÄias uÅ¾siima aukÅ¡to ar vidutinio intensyvumo veikla. Fizinis aktyvumas â€“ vienas iÅ¡ pagrindiniÅ³ bÅ«dÅ³, norint iÅ¡saugoti ir sustiprinti sveikatÄ…. YpaÄ fizinis aktyvumas aktualus Å¡iuo metu, visame pasaulyje siauÄiant COVID-19 pandemijai. Å alyje uÅ¾darius sporto klubÅ³ veiklÄ…, apribojus gyventojÅ³ fizinÄ¯ judÄ—jimÄ…, tarp jÅ³ ir studentÅ³, Å¾ymiai sumaÅ¾Ä—jo jÅ³ fizinis aktyvumas. DidÅ¾iÄ…jÄ… laiko dalÄ¯ studentams tenka praleisti namuose. IÅ¡likti fiziÅ¡kai aktyviems yra rimtas iÅ¡Å¡Å«kis. Laikas, praleidÅ¾iamas sÄ—dint ir Å¾emas fizinio aktyvumo lygis, gali turÄ—ti neigiamos Ä¯takos sveikatai ir gyvenimo kokybei. Karantino metu Ä¯vesti apribojimai gali turÄ—ti neigiamÅ³ pasekmiÅ³ psichinei bei fizinei sveikatai, sukelti stresÄ…. TodÄ—l fizinis aktyvumas kaip sveikos gyvensenos veiksnys Å¡iuo laikotarpiu yra ypaÄ aktualus ir reikÅ¡mingas. Å io tyrimo tikslas â€“ Ä¯vertinti studentÅ³ fizinÄ¯ aktyvumÄ… ir emocinÄ™ bÅ«senÄ… karantino laikotarpiu. Ä® tyrimÄ… Ä¯sitraukÄ— 502 Vilniaus kolegijos studentai. Tyrimo metu naudotas anketavimas, duomenÅ³ analizÄ— su Windows Excel duomenÅ³ analizÄ—s programa. Ä®vertinus Vilniaus kolegijos studentÅ³ fizinÄ¯ aktyvumÄ… iki karantino paskelbimo ir karantino laikotarpiu nustatytas studentÅ³ fizinio aktyvumo maÅ¾Ä—jimas, kurÄ¯ lÄ—mÄ— fizinio intensyvumo sumaÅ¾Ä—jimas. Ä®vertinus Vilniaus kolegijos studentÅ³ praktikuojamas fizines veiklas iki karantino ir karantino laikotarpiu nustatytas didesnio fizinio intensyvumo reikalaujanÄiÅ³ veiklÅ³ sumaÅ¾Ä—jimas ir laiko, skiriamo Å¡ioms veikloms, sutrumpÄ—jimas.