Polska ustawa kartelowa w II Rzeczypospolitej - Aldona Podolska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Kartele a prawo w latach 1918-1933. Do roku 1933 nie istniało w Polsce odrębne i jednolite dla całego państwa ustawodawstwo kartelowe. Z cywilno-prawnego punktu widzenia sprawa karteli była odmiennie uregulowana na terenie ziem każdego z dawnych zaborów.