İnternete Yönelik Likert Tipi Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi - Ezel Tavşancıl; Hafize Keser (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
İnternete yönelik tutumu ölçen bir ölçme aracı geliştirmek amacıyla yapılan bu araştırmada çalışma grubu, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümlerinde 1-4. Sınıflarda Okuyan ve Öğretmenlik Sertifikası programına katılan Dil ve Tarih-Coğrafra Fakültesi Amerikan Dili ve Edebiyatı 4. sınıf öğrencileri ile Bilkent Universitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunundan oluşan toplam 363 öğretmen adayıdır. Ölçeğin geliştirilme aşamasında 85 madde oluşturulmuş, bu maddeler için madde-toplam, test tekrar test korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Bu analizler sonucu manidar bulunmayan maddeler ölçekten çıkarılarak ölçeğin geçerliğini saptamak için faktör analizi yapılmış, bu analiz sonucunda da 25 maddeden oluşan beş faktörlü ölçek elde edilmiştir. Yine ölçeğin geçerliğini belirlemek amacıyla çeşitli değişkenlere göre tutum puanları ortalamaları arasındaki farkı test etmek için bir boyutlu varyans analizi ve t testi yapılmıştır. Benzer ve farklı ölçekler (İnternet Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği, Bilgisayara Yönelik Tutum Ölçeği, Araştırmaya Yönelik Tutum