Lagenaria siceraria Genotiplerinin Düşük Sıcaklıkta Çimlenmesi Üzerine Ekim Öncesi Uygulamaların Etkisi - Burcu Begüm Kenanoğlu (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada; Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinden toplanan, 15 adet Lagenaria siceraria genotipine ait tohumlar KNO ve NaCl uygulamasına tabi tutularak çimlenme oranları araştırılmıştır. Araştırma, 2004-2005 yıllarında yürütülmüştür. Çimlendirme testleri, 15 C ve 18 0C sıcaklılarda yapılmıştır. Sonuçlar, uygulamaların etkisinin genotipler, sıcaklıklar ve kullanılan solüsyonlar arasında fark olduğunu göstermiştir. Birçok genotipte her iki yılda da, KNOuygulaması NaCl uygulamasına göre daha etkili ve iyi sonuç vermiştir. Her iki sıcaklıkta, NaCl az da olsa çimlenmeyi olumlu etkilemiştir; fakat, birçok genotipte çimlenmeyi engellemiştir. Çimlenme sıcaklığı düştükçe KNOuygulamasının pozitif etkisi daha iyi gözlenmiştir. Sonuç olarak; uygulamalar, özellikle de KNO3 uygulaması ile 15 0C sıcaklıkta, Lagenaria siceraria tohumlarının çimlenme yüzdesi arttırılmıştır. Belirtilen uygulama, erken ilkbahar döneminde ısıtmasız sera koşullarında aşılı karpuz fidesi için anaç üretiminde etkili şekilde kullanılabilir