МОДЕЛІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ - Андрій Морохов (Економіка та суспільство)
У статті досліджено зарубіжні моделі забезпечення конкурентоспроможності підприємств малого бізнесу, серед яких: модель відкритої економіки, кластерна, технологічна та інформаційна. Розглянуто досвід застосування цих моделей у США, Польщі, Індії, КНР, Франції, Японії та скандинавських країнах. Проаналізовано ключові підходи до підтримки малого бізнесу в контексті державної політики, інноваційного середовища, цифрової трансформації та безпеки бізнесу. З урахуванням викликів, що стоять перед українською економікою, запропоновано авторську модель збалансованої конкурентоспроможності підприємств малого бізнесу України, яка спрямована на досягнення стійкого зростання малого бізнесу, підвищення його ролі в економіці та зміцнення конкурентних позицій на внутрішньому і зовнішньому ринках.