Міжнародний кримінальний суд: досвід України - K. O. Hrokhovska; A. V. Kotliar; V. O. Shulga (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується діяльність Міжнародного кримінального суду (МКС) у контексті збройного конфлікту між Російською Федерацією та Україною. Виклад основного матеріалу охоплює аналіз юрисдикції МКС, його ролі в розслідуванні воєнних злочинів, а також співпраці України з цим судом. Автори зазначають, що за останні десятиліття збройні конфлікти призвели до численних порушень міжнародного гуманітарного права, які кваліфікуються як геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності. Генеральний секретар ООН та Генеральна Асамблея ООН наголошують на важливості відповідальності за такі порушення та необхідності ефективних розслідувань. Проте значна кількість таких злочинів залишається безкарною. Стаття розглядає хронологію російської агресії проти України, починаючи з 2014 року, включаючи анексію Криму та подальші воєнні дії на Донбасі, а також повномасштабне вторгнення РФ у 2022 році. Підкреслюється важливість міжнародного засудження цих дій, зокрема через резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Також вказується на документально зафіксовані воєнні злочини, скоєні РФ на окупованих територіях, які підпадають під юрисдикцію МКС відповідно до статей 6, 7, 8 та 8 bis Римського статуту. Окремо розглянуто питання юрисдикції МКС щодо злочинів, скоєних на території України, а також механізми співпраці між Україною та Судом. Україна, не будучи державою-учасницею Римського статуту, скористалася механізмом визнання юрисдикції МКС через подачу відповідних декларацій у 2014 та 2015 роках. Це дозволило МКС розпочати попереднє розслідування, яке у 2022 році переросло в повноцінне кримінальне провадження. Важливим кроком у цьому процесі стало ухвалення Україною Закону про співпрацю з МКС, який визначив правові механізми такої взаємодії. Стаття також аналізує діяльність Офісу прокурора МКС, який неодноразово направляв місії в Україну для збору доказів, а також роль міжнародних партнерів у процесі документування воєнних злочинів. Зазначається, що розслідування МКС здійснюється у взаємодії з національними органами правосуддя, адже МКС має доповнювальну, а не замінюючу роль щодо національних судових систем. Окремо акцентовано увагу на необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії Російської Федерації. Це питання залишається на порядку денному міжнародної спільноти, оскільки злочинні агресії є одним із ключових моментів у контексті воєнного конфлікту.