АЛГОРИТМ ДІЙ СТАРШОГО ЗМІНИ ПРИКОРДОННИХ НАРЯДІВ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ОПЕРАТИВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО МОЖЛИВЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ - Олександр ЛАЗОРЕНКО; Василь БАРАТЮК; Вадим СОБКО; Михайло СИНИШИН; Володимир КОРЧЕВ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У статті на основі аналізу дій підрозділів охорони державного кордону розроблено й обґрунтовано алгоритм дій старшого зміни прикордонних нарядів щодо реалізації оперативної інформації про можливе правопорушення на ділянці підрозділу охорони державного кордону. Акцентовано на тому, що важливу роль у діяльності керівників прикордонних підрозділів відіграє їхнє володіння інформацією щодо обстановки на ділянці відповідальності. Значну частину інформаційних потоків, які супроводжують різні види комунікацій управлінської ланки, становить оперативна інформація. Показано, що швидкість реагування та результативність дій щодо припинення правопорушень переважно залежить від здатності старшого зміни прикордонних нарядів швидко обробити отриману оперативну інформацію та прийняти управлінське рішення. З’ясовано, що різне трактування поняття “оперативна інформація” негативно впливає на результативність реалізації такої інформації у вигляді витрати часу на підготовку до дій, визначення пріоритетів у застосуванні наявних резервів, засобів підрозділу тощо. На основі вивчення наукових джерел запропоновано визначення поняття “оперативна інформація” для управління підрозділу охорони державного кордону як відомості, події тощо, що стосуються умов, в яких здійснюється оперативно-службова діяльність прикордонного підрозділу, та вимагає від управління або інших посадових осіб прикордонного підрозділу швидких і вмілих дій з нейтралізації її негативного впливу. Оперативна інформація потребує обробки, аналізу, висновків та вжиття відповідних заходів. Визначено мету запропонованого алгоритму – визначення такої послідовності дій старшого зміни прикордонних нарядів, що забезпечує прийняття обґрунтованого рішення та досягнення мети дій. Розглянуто взаємопов’язані етапи роботи старшого зміни прикордонних нарядів відповідно до вказаного алгоритму та розкрито його послідовність дій: на підготовчому етапі, під час роботи з інформацією, під час реалізації інформації, в процесі обміну інформацією на етапі контролю та обліку результатів дій. Наукова новизна алгоритму дій старшого зміни прикордонних нарядів щодо реалізації оперативної інформації про можливе правопорушення на ділянці підрозділу охорони державного кордону полягає в узагальненні послідовності роботи старшого зміни прикордонних нарядів з протидії правопорушенням з прикордонних питань у разі отримання оперативної інформації. Цей алгоритм може ефективно функціонувати за умови отримання оперативної інформації та її своєчасної реалізації. Алгоритм не може врахувати всі особливості обстановки, яка складається на ділянці відповідальності прикордонного підрозділу, тому його слід використовувати творчо, з визначенням раціональних способів виконання завдань у кожній конкретній ситуації.