Tugomir Lukšić (1950. – 2023.) - Lada Ratković Bukovčan (Peristil)
U kasnim večernjim satima u srijedu 18. 10. 2023. preminuo je Tugomir Lukšić, dugogodišnji ravnatelj Muzeja Mimara (1999. ‒ 2015.). Rođen je u Zagrebu 8. 11. 1950. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti te francuski jezik i književnost. Od početka je sudjelovao u stvaranju i radu naše ustanove ‒ počeo je raditi u Muzeju Mimara u Zagrebu 1978. te je bio voditelj Zbirke flamanskog, francuskog i španjolskog slikarstva. Sudjelovao je u svim fazama i segmentima stvaranja i djelovanja muzeja, počevši od dana kada je Muzej Mimara bio još u osnivanju, preko djelovanja u sklopu Muzejsko-galerijskog centra, do samostalnog djelovanja od 1999. godine.