ارزیابی ساختاری مقاله‌های مجلۀ «ادب عربی» دانشگاه تهران مطالعۀ موردی چکیده‌ها و مقدمه‌ها از سال 1388 تا 1398 - حسین کیانی; شهلا جعفری (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
از میان مؤلفه‏ های ساختاری مقاله ‏ها، چکیده و مقدمه مهم ‏ترین بخش مقاله است که خواننده براساس آن‏ها تصمیم به خواندن مقاله می‏گیرد. نگارندگان در این پژوهش بر آن‏اند تا با استفاده از پرسش‏نامۀ طراحی‏شده چکیده‏ها و مقدمه ‏های 71 مقالۀ مجلۀ ادب عربی را در بازۀ زمانی 1388 تا 1398 به‏ روش تحلیل محتوای ترکیبی و براساس رویکرد ساختاری ارزیابی مقاله‏ بررسی کنند. یافته ‏های پژوهش بیان‏ گر آن است که مقاله ‏ها در شاخص‏ های هدف، بیان مسئله، و کلیدواژه با معیارهای ساختاری مقاله‏ های علمی ـ پژوهشی مطابقت دارند و از سال 1388 تا 1391 در مؤلفه‏ های پیشینه، روش، و سؤال پژوهش ضعف ساختاری دارند. گرچه مقاله ‏ها از سال 1392 در این سه شاخص‏ روند روبه‏ رشدی داشته ‏اند، از نظر بسامد و در مقایسه با سایر مؤلفه‏ها این رشد چندان قابل ‏توجه نیست، زیرا کاستی‏ ها هم‏چنان تا سال1398 در شاخص‏ های یادشده، به ‏دلیل پراکندگی ساختاری و نبود الگوی مشخص، مشهود است؛ آن‏ چنان‏که نمی‏توان با قاطعیت به سالی اشاره کرد که مقاله‏ ها به ‏طور کامل به این مؤلفه‏ ها پرداخته باشند. در پایان این پژوهش، الگوی مفهومی ساختار چکیده و مقدمۀ مقاله ‏های علمی ـ پژوهشی زبان و ادبیات عربی پیش‏نهاد داده شده است.