AISI 1.2738 ÇELIĞININ ELEKTRO-EROZYON TEZGAHINDA GRAFİT ELEKTROT İLE İŞLENMESINDE İŞLEME PARAMETRELERİNİN YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Engin NAS; Kudbeddin ARGUN; Erman ZURNACI (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, AISI 1.2738 malzemenin farklı işleme parametrelerinde elektro erozyon tezgahında grafit elektrot ile aşındırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmada kullanılan parametreler yapılan ön deneyler sonrasında üç farklı vurum süresi (100, 200 ve 300 µs), bekleme süresi (10, 20 ve 30 µs) ve boşalım akım (10, 20 ve 30 amper) olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda en düşük yüzey pürüzlülük değerinin 100 µs vurum süresi, 10 µs bekleme süresi ve 20 amper akımda gerçekleştiği, en yüksek yüzey pürüzlülük değerinin ise 300 µs vurum süresi, 10 µs bekleme süresi ve 30 amper akımda gerçekleştiği belirlenmiştir.