Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Sodyum Bütirat İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri - Behlul Sevim; Yusuf Cufadar; Barışcan Curabay (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışma yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde kaplamalı sodyum bütirat ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 60 haftalık yaşta, toplam 72 adet yumurta tavuğu, 56 gün süreyle, kontrol ve sodyum bütiratın farklı seviyelerinin ilavesiyle (300, 600 ve 1200 mg/kg) oluşturulan rasyonlarla beslenmişlerdir. Çalışma 6 tekerrürlü olarak, 4 muamele grubunda yürütülmüştür. Deneme sonucunda muamele gruplarının, canlı ağırlık değişimi, yumurta verimi, yem tüketimi, yem değerlendirme katsayısı, yumurta ağırlığı ve yumurta kitlesi üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Yumurta tavuğu rasyonlarına sodyum bütirat ilavesi, yumurta kabuk kırılma direnci, yumurta kabuk oranı ve kabuk kalınlığı, yumurta şekil indeksi, ak ve sarı indeksi, hasarlı yumurta oranı ile L*, a* ve b* yumurta sarısı renk kriterleri üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Serum parametrelerinden kolesterol, HDL, albümin, Ca ve P düzeyleri bakımından muamele grupları arasında önemli bir fark olmaz iken serum globulin, total protein ve ürik asit seviyeleri bakımından görülen farklılıklar önemli olmuştur. Deneme sonuçlarına göre, 60 haftalık yaştaki yumurta tavuklarında performans ve yumurta kalitesinin iyileştirilmesinde rasyona sodyum bütiratın ilavesine gerek olmadığı sonucuna varılmıştır.