Nikel Esaslı Waspaloy Süper Alaşımının Seramik Takımlarla Frezelenmesinde Kesme Kuvvetinin Taguchi Metodu ile Optimizasyonu - Öğretim Görevlisi Çağrı Vakkas Yıldırım; Turgay KIVAK; Fehmi ERZİNCANLI (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, nikel esaslı Waspaloy süper alaşımının frezelenmesi esnasında işleme parametrelerinin kesme kuvveti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneyler esnasında işleme parametresi olarak, üç farklı seramik uç (alümina takviyeli, whiskers takviyeli, sialon takviyeli), üç farklı soğutma-yağlama yöntemi (kuru, geleneksel, minimum miktarda yağlama), üç farklı kesme hızı (500, 600, 700 m/dak), üç farklı ilerleme (0.02, 0.04, 0.06 mm/dev) ve sabit kesme derinliği (0.5 mm) seçilmiştir. Deney sonuçlarının analizi ile birlikte en iyi kesme kuvveti değerin sialon takviyeli seramik uçla, minimum miktarda yağlama (MMY) sistemi kullanılarak 600 m/dak kesme hızı ve 0.02 mm/dev ilerleme hızında çıktığı görülmüştür. Deneylerle elde edilen kesme kuvveti değerleri için varyans analizi (ANOVA) yapılmış ve işleme parametrelerinin kesme kuvveti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla regresyon analizi uygulanmıştır. Varyans analizi sonuçlarına göre, kesme kuvveti üzerinde en etkili parametrenin %60,9 katkı oranı ile soğutma-yağlama yöntemi olduğu görülmüştür.