Lactococcus lactis Suşlarının Stres Koşullarına Dirençlilik Özellikleri - Rahmi Lale (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, L. lactis subsp. lactis LL52, L. lactis subsp. cremoris LC79 ve L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis LD62 suçlarında dört farklı stres koşuluna karşı hücresel dirençlilik gelişimi araştırıldı. Stres koşulu olarak yüksek ve düşük sıcaklık, düşük asitlik ve ozmotik basıncın kullanıldığı denemelerde, LL52 diğer suçlardan daha duyarlı bulundu. Stres koşullarına dirençlilik ya indüksiyona bağlı ya da sürekli bir karakter gösterdi. Stres dirençlilik indüksiyonu, bakteri tipine ve stres faktörlerine bağlı olarak hücre üremesinin 40 ve 90 dakikaları arasında meydana geldi.