UŽSIENIO KALBŲ MOKYMOSI MOTYVAI ,,NORIU“ IR ,,REIKIA“ NEFORMALAUS UGDYMOSI KONTEKSTE: KAUNO KOLEGIJOS DARBUOTOJŲ ATVEJO ANALIZĖ - Rima Jasnauskaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnis pateikia informacijÄ… apie tyrimo, kurÄ¯ atliko Kauno kolegijos MenÅ³ ir ugdymo fakulteto KalbÅ³ centras, rezultatus. Tyrimu buvo siekiama atskleisti aukÅ¡tosios mokyklos koleginiÅ³ studijÅ³ darbuotojÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ uÅ¾sienio kalbÅ³ kompetencijÅ³ ugdymo profesinÄ¯, asmeninÄ¯ ir socialinÄ¯ aktualumÄ…, institucines ir individualias Å¡iÅ³ kompetencijÅ³ tobulinimo prielaidas ir bÅ«dus bei veiksnius, motyvuojanÄius individus plÄ—toti uÅ¾sienio kalbÅ³ gebÄ—jimus savivaldÅ¾iai neformaliuoju bÅ«du. Straipsnis pateikia neformalaus mokymosi teorijÅ³ apÅ¾valgÄ…, kuri pagrindÅ¾ia analizuojamojo konstrukto tyrimo metodologijÄ…, instrumentÄ… ir vykdymÄ…. Taip pat pateikiamos tyrimo iÅ¡vados, kurios teigia, jog, darbuotojÅ³ nuomone, jÅ³ uÅ¾sienio kalbÅ³ kompetencijos atlieka svarbÅ³ strateginÄ¯ vaidmenÄ¯ organizacijoje, individualÅ«s sprendimai tobulinti Å¡ias kompetencijas yra veikiami tiek vidiniÅ³, tiek iÅ¡oriniÅ³ veiksniÅ³, respondentai planuoja plÄ—toti savo uÅ¾sienio kalbÅ³ kompetencijas savivaldÅ¾iai, neformaliuoju bÅ«du.