СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ СИСТЕМ (ІАС) ДЛЯ ОЦІНКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ ФРІЛАНСЕРІВ ІТ КОМПАНІЇ - Р. О. Макренко (Автоматизация технологических и бизнес-процессов)
Анотація. У статті досліджено сучасний стан і тенденції розвитку інформаційно-аналітичних систем (ІАС) для організації праці фрілансерів, зокрема в ІТ-компаніях. Підкреслено актуальність використання таких систем в умовах цифровізації, яка змінює традиційні форми зайнятості та сприяє зростанню популярності гнучких моделей праці. Проведено огляд літературних джерел, який виявив ключові проблеми й виклики фрілансу: нестабільність доходів, відсутність соціальних гарантій і складнощі управління робочими процесами. Особливу увагу приділено аналізу існуючих ІАС, таких як системи управління проєктами, трекери часу та аналітичні інструменти. Визначено переваги і недоліки платформно-базованого та модульного підходів до впровадження ІАС. Запропоновано архітектурну модель ІАС для фрілансерів, що включає етапи збору, обробки, зберігання та аналізу даних.  Наголошено на необхідності інтеграції таких систем для підвищення продуктивності фрілансерів, оптимізації робочого часу, покращення якості виконання завдань і зменшення ризиків. Відзначено, що ефективне впровадження ІАС сприяє автоматизації процесів, забезпеченню прозорості управління та покращенню координації між виконавцями і замовниками. Описано перспективи вдосконалення ІАС з урахуванням особливостей дистанційної роботи в умовах зростання цифрової економіки. Результати дослідження можуть бути корисними для оптимізації процесів управління фрілансерами в ІТ-компаніях та інших галузях, де дистанційна праця є поширеною формою зайнятості.