Установяване времето на възникването на епилепсията след настъпили неврологични коморбидности - Irina Vaneva (Българска неврология)
Изучаването на коморбидността на епилепсия с други неврологични заболявания дава практическа информация за нуждата от преценка на подходящото антиепилептично лечение. Цел на изследването е да установи времето на възникването на епилепсията след настъпили неврологични коморбидности при пациенти с епилепсия и коморбидно неврологично заболяане. Изследваните пациенти са от Клиника за пароксизмални състояния на Многопрофилн болница за активно лечение по неврология и психиатрия, София, от които 1) 71 са с епилепсия и мозъчен инфаркт, 2) 75 с епилепсия и мозъчен кръвоизлив, 3) 359 с епилепсия и черепно-мозъчна травма, 4) 395 с епилепия и мозъчна неоплазма и 5) 73 с епилепсия и възпалителни заболявания на централната нервна система. Изследването на времето на възникване на епилепсия след настъпило неврологично събитие е необходимо за преценка на риска от поява на епилепсия, развитието на заболяването, необходимостта от лечение като превантивна мярка при тези неврологични коморбидности.