Buğdayda Triticum aestivum Verim ve Vejetatif Bileşenler Arasındaki İlişkinin Araştırılması - M. Muhip Özkan; Zahide Kocabaş; M.sait Adak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmanın amacı, ekmeklik buğday Gerek-79 cv’de ürün bileşenlerinin vejetatif bileşenler ile ne kadar ilişkili olduğunun araştırılmasıdır. Bu çalışmada biyolojik verim, dane verimi, 100 dane ağırlığı, hasat indeksi, fertile başakçık sayısı, başak sayısı, başak uzunluğu ve bitki boyu verileri kullanılmıştır. Kanonik korelasyon analizinde, hasat indeksi, fertile başakçık sayısı, başak sayısı, başak uzunluğu ve bitki boyu vejetatif bileşenler setini, biyolojik verim, dane verimi ve 100 dane ağırlığı ise ürün bileşenleri setini oluşturmuştur. Vejetaitf ve ürün bileşenleri arasındaki en yüksek kanonik korelasyon katsayısı 0.923 olarak bulunmuştur. Ürün bileşenleri için oluşturulan birinci kanonik değişkene en büyük katkının biyolojik verim tarafından yapıldığı saptanmıştır. Vejetatif bileşenler için oluşturulan birinci kanonik değişkeninin oluşturulmasında ise en büyük katkı başak uzunluğu tarafından sağlanmıştır. Hesaplanan belirtme katsayıları, vejetatif bileşenler için oluşturulan birinci kanonik değişkenin, biyolojik verim için iyi bir tahmin edici olduğunu göstermiştir 0.730 . Diğer taraftan ürün bileşenleri için oluşturulan birinci kanonik değişkenin, bitki boyu için daha iyi bir tahmin edici olduğu saptanmıştır 0.784