Ocena zmian zachodzących w poziomie rozwoju innowacyjności w branży motoryzacyjnej w Polsce na tle państw Unii Europejskiej - Karolina Stojczew (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Branża motoryzacyjna stanowi jeden z filarów polskiej gospodarki, mający duży udział w wytwarzaniu wartości dodanej brutto, utrzymywaniu miejsc pracy i przyczynia się do zwiększania nakładów na wdrażanie innowacji. Po kilku słabszych latach spowodowanych ostatnim kryzysem finansowym możemy zauważyć, że polski przemysł motoryzacyjny, a zwłaszcza nakłady na innowacje, które są meritum analizowanego w niniejszej pracy problemu, wzrastają. Celem opracowania jest przeprowadzenie ewaluacji struktury rodzajowej innowacji i nakładów poniesionych na jej wdrażanie w sektorze motoryzacyjnym w latach 2015–2017. Przedmiotem badania są przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży na skalę międzynarodową oraz na rodzimym polskim rynku. Zakres obejmuje charakterystykę działalności innowacyjnej w sferze procesowej i produktowej. Na podstawie dostępnych danych przeprowadzono krytyczną analizę materiałów źródłowych, wpływu struktury wydatków na działalność w sferze badawczo-rozwojowej, przebadano nakłady przeznaczane na innowacje w branży, a także dokonano oceny sytuacji na rynku w dziedzinie wdrażania innowacyjnych rozwiązań.