Amme İdaresi Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi (2007-2023) - Mehmet Murat Payam (Akademik İncelemeler Dergisi)
Amme İdaresi Dergisi’nin (AİD) bibliyometrik analiz ile incelendiği bu çalışmada, AİD’de 2007 yılından 2023 yılına kadar yayımlanan 401 makale ve 578 yazara ilişkin veriler kullanılmıştır. Çalışmada önce, AİD’e ait genel bulgular ortaya konulup yorumlanmıştır. Sonra makale yazarları; yazar sayısı, cinsiyeti, akademik unvanları, yazar üretkenliği, kurumları ve kurum türleri, Fakülte/Enstitü ve anabilim dalı; makaleler ise, konu, anahtar kelimeler, yıl, dil ve makale kabul süresi gibi ölçütler temel alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, AİD’de makalelerin en çok tek yazarlı olduğu, erkek araştırmacıların katkı düzeyinin daha yüksek olduğu, doktor öğretim üyesi unvanlı yazarların en çok katkıda bulunduğu, en üretken yazarın dört makale ile katkıda bulunduğu, katkı sunan 142 farklı kurumun büyük çoğunluğunu devlet üniversitelerinin oluşturduğu, ‘kamu yönetimi’, ‘devlet yönetimi’ gibi ana konu başlıklarına daha çok odaklanıldığı, her yıl farklı sayıda makale yayımlandığı, makalelerin neredeyse hepsinin Türkçe yazıldığı ve makale değerlendirme süresinin ortalama 185 gün olduğu gibi bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, ayrıntılı biçimde analiz edilmiş ve önceki araştırmalar ile karşılaştırılarak sunulmuştur. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar, AİD’in yayımlandığı ilgili yıllar arasında bibliyometrik olarak genel tabloyu özetlemesi ve 2024 ve sonrası AİD’in yayın hayatına ışık tutması açısından önem taşımaktadır.