Identyfikacja potrzeb w zakresie współpracy instytutów i ośrodków badawczych z Branżowym Centrum Umiejętności – automatyka przemysłowa - Mirosław Żurek; Joanna Tomczyńska (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
W artykule przedstawiono wybrane wyniki badań ankietowych przeprowadzonych przez Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji w Radomiu, dotyczących potencjalnych możliwości współpracy instytutów i ośrodków badawczych z Branżowym Centrum Umiejętności nr 2 w Radomiu zajmującym się automatyką przemysłową. Badanie zostało przeprowadzone w 2024 roku na celowo dobranej grupie 10 instytutów i ośrodków badawczych. Badania przeprowadzono w ramach projektu „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania branżowego centrum umiejętności dla branży elektroniczno-mechatronicznej w dziedzinie automatyka przemysłowa (BCU-BEM)” (nr KPO/22/1/BCU/W/0063) finansowanego z Krajowego Programu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, Interwencja A3.1.1 „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”. Respondenci odpowiedzieli m.in. na pytania dotyczące współpracy instytutów i ośrodków badawczych ze szkołami prowadzącymi kształcenie w zawodach szkolnictwa branżowego oraz z Branżowym Centrum Umiejętności nr 2 w Radomiu. Przeprowadzone badania umożliwiły między innymi pozyskanie wiedzy na temat wskazania potencjalnych partnerów do współpracy z BCU, zakresu współpracy oraz propozycji rozbudowy oferty szkoleniowej BCU.