Farklı Sulama Yöntemlerinde Elma Ağaçlarının Su Tüketimi - İlhami Köksal (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, 1993-1995 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde bulunan elma bahçesinde, Starkspur Golden Deücious çeşidi elma ağaçları, damla, ağaç altı mikro yağmurlama ve yüzey sulama yöntemleri ile sulanmış, on günlük periyotlar için bitki su tüketimleri ölçülmüş, ölçülen değerler bazı su tüketimi tahmin eşitlikleri ile hesaplanan değerlerle karşılaştırılmıştır Sonuçta, yüzey sulama yöntemine oranla, damla sulamada % 17 2-29 3 (ort. % 23) ve ağaç altı mikro yağmurlama sulamada % 8.0-18.1 (ort % 13) kadar daha düşük su tüketimleri elde edilmiştir Genel olarak. Radyasyon (FAO) yönteminin deha sağlıklı bitki su tüketimi tahminleri verdiği bulunmuştur. Solar radyasyon değerlerinin bulunmadığı koşullarda bitki su tüketiminin Hargreaves yöntemiyle hesaplanması Önerilmiştir. Bu yöntemlere ilişkin bitki katsayıları verilmiştir