Tütün Bitkisinde Su Havuzu Yöntemi İle Yetiştirilen Fidelerin Tarla Performanslarının Belirlenmesi - Sıdıka EKREN; Ali Yasir TUNCER (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Kaliteli ve verimli bir tütün üretiminin ilk aşaması iyi bir fidelik dönemidir. Fidelik döneminde sağlıklı, yeknesak, kök ve gövde gelişimi güçlü fideler elde etmek için iyi bir fidelik dönemi gerekir. Bu çalışmanın amacı geleneksel ve su havuzu yöntemi ile yetiştirilen tütün fidelerinin fidelik ve tarla performanslarının belirlenmesidir. Araştırma 2019 yılında Manisa ilinde bir üretici tarlasında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada Birlik-124 tütün çeşidi deneme materyali olarak kullanılmıştır. İncelenen özelliklere göre; su kültüründe yetiştirilen fidelerin fidelik ve tarla sonuçları geleneksel yönteme göre daha iyi bulunmuştur. Çalışmada fidelik ve tarla döneminde incelediğimiz özelliklerden sadece ekspertiz kalitesi istatistiki anlamda önemli bulunmamış olup diğer tüm parametreler p<0.01 düzeyinde önemli görülmüştür. Geleneksel yöntemle yetiştirilen fidelerde fide boyu 14.0 cm, bitki boyu 67.0 cm, yaprak sayısı 49.0 adet/bitki, verim 99 kg/da, ekspertiz kalitesi ise 70 randıman olarak saptanmıştır. Su kültüründe yetiştirilen fidelerin ise fide boyu 15.7 cm, bitki boyu 80.0 cm, yaprak sayısı 60.0 adet/bitki, verim 122.7 kg/da, ekspertiz kalitesi ise 71 randıman olarak tespit edilmiştir.