Proses pemerolehan bahasa perlama (ibunda) dan pembelajaran bahasa Kedua - Perbandingan dan implikasi untuk bahasa kedua - Jamaliah Mohd. Ali (Journal of Modern Languages)
Penekanan serta tinjauan terhadap pembelajaran bahasa sebagai bahasa kedua atau bahasa asing telah lama ujud dalam bidang linguistiks. Kali ini tinjauan lersebut diteliti dari perspektif yang agak berlainan pula. Penekanan ini ditumpukan kepada strategi-strategi yang diambil oleh seseorang dalam memperoleh bahasa pertamanya dan bagaimanakah proses ini dapat dikaitkan dengan proses pembelajaran bahasa kedua.