Hvem har makt i store utbyggingsprosjekter? - Baard Herman Borge; Elin Bårdsen; Grete Hagebakken (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Den faglige diskusjonen om makt og hvordan den best skal studeres i lokalsamfunn har vært et utfordrende tema i moderne statsvitenskap. Følgende artikkel er bygget på det lokalpolitiske forskningsfeltet. Artikkelen handler om et stort infrastrukturprosjekt og den intensive beslutningsprosessen som fant sted i en norsk bykommune fra januar 2011 til januar 2012. Det analytiske verktøyet som brukes er «urban regime»-teori. Den empiriske analysen viser hvordan utfallet av kontroversielle, kommunale beslutninger kan forklares ved hjelp av regimeteori, også der flere forvaltningsnivåer har vært involvert. Casestudien peker på viktige faktorer og verdier i en lokal beslutningsprosess, når et forslag med potensielt omfattende konsekvenser er oppe til politisk vurdering. Undersøkelsen gir også et innblikk i hvordan lokale næringsaktører og andre utenfor det representative demokratiet har påvirket prosessen. Analysen støtter den generelle hypotesen om at et by-regime var involvert. Sentrale kommunepolitikere var aktive promotører og spilte en viktig rolle i prosessen. Til slutt bidrar studien derfor også til et mer nyansert bilde av lokalpolitikernes rolle i store utviklingsprosjekter. Valgte politikere blir ikke i alle tilfeller styrt og dominert av markedsaktører eller andre styringsnivåer.