TÜRKİYE’DE DİN SOSYOLOJİSİNİN KURUMSALLAŞMASI SÜRECİNDE ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ - İhsan Çapcıoğlu; Fatma Kenevir (İslami İlimler Dergisi)
Türkiye’de din sosyolojisinin gelişiminidört döneme ayırarak incelemek mümkündür: Başlangıç Dönemi (1908-1923),Hazırlık Dönemi (1923-1949), Kurumsallaşma Dönemi (1949-1982) ve Gelişim Dönemi(1982 -…). Bu sınıflamada, alanın Türkiye’deki seyrini belirleyen belli başlıfarklılaşma eksenleri göz önünde bulundurulmuştur. Bu bağlamda dinsosyolojisinin gelişimi, kurumsallaşma öncesi ve sonrası olmak üzere iki anadöneme ayrılmıştır. Kurumsallaşma öncesi başlangıç ve hazırlık dönemlerini,kurumsallaşma sonrası ise kurumsallaşmanın başlangıç ve gelişim dönemlerinikapsamaktadır. Ancak bu çalışmada, kurumsallaşma öncesi dönemin özelliklerinekısaca temas edilmiş, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin kuruluşuylabaşlayan kurumsallaşma ve sonrası dönemin özellikleri ise ayrıntılı biçimde incelenmiştir.Böylece araştırma, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi çatısı altında dinsosyolojisi anabilim dalının gelişimine katkıda bulunan bilim insanlarının çalışmalarıile sınırlandırılmıştır. Araştırmada, söz konusu isimlerin din sosyolojisine katkıları,literatür taraması yoluyla elde edilen bilgilerden hareketle eserlerinde elealdıkları belli başlı konular, geliştirdikleri perspektifler ve yetiştirdikleriöğretim elemanları örneğinde kronolojik ve analitik bir çerçevede elealınmıştır.