Історіографія дослідження виховного ідеалу у вітчизняній педагогічній теорії ХІХ – початку ХХ ст. - Людмила Єршова (Педагогічний дискурс)
Запропоновано історіографічний аналіз змін історико-педагогічної парадигми виховного ідеалу як одного з компонентів вітчизняної системи виховання у ХІХ – на початку ХХ ст. Охарактеризовано особливості відображення проблеми формування виховного ідеалу в епістолярних джерелах кінця ХVІІІ ст. та їх вплив на педагогічний епістолярій української інтелектуальної еліти підросійської України. Обґрунтовано розвиток ідеї виховного ідеалу в педагогічній спадщині викладачів Київської духовної академії. Висвітлено специфіку вивчення проблеми формування ідеалу особистості в сучасних історико-педагогічних, філософських, історичних, літературознавчих, культурознавчих та інших дослідженнях. Виявлено основні проблеми сучасного стану історіографії проблеми трансформації виховного ідеалу особистості на українських землях Російської імперії.