Cesarz Trajan w sprawie bityńskich sportowców: ‘lex retro non agit’…? - Maciej Jońca (Zeszyty Prawnicze)
Materiał wykorzystany przez profesora Witolda Wołodkiewicza w jego badaniach nad zasadą lex retro non agit może być uzupełniony o jeszcze jedno źródło – niedoceniane, cytowane incydentalnie, ale jednak mogące nadać zupełnie nowy wymiar toczonej dyskusji. Dziesiąta księga korespondencji Pliniusza zawiera listy adresowane do Trajana oraz wybrane odpowiedzi władcy. Znalazł się tam materiał, który doskonale nadaje się do badań nad zasadą lex retro non agit. Wśród problemów wymagających rozwiązania Pliniusz natknął się na szczególną prośbę zawodowych atletów. Sportowcy poprosili go, by zaaplikował na ich korzyść pewne przepisy, które zostały właśnie wprowadzone przez cesarza. Zarówno władca jak i jego namiestnik zgodzili się jednak, że w tym wypadku zastosowanie wstecznego działania prawa nie powinno mieć miejsca.