Adam Smith om markedet og om selvet - Erik Lundestad (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Sammendrag Artikkelen fokuserer på hvilken rolle egeninteresse spiller i The Wealth of Nations av Adam Smith. Grunnlaget for diskusjonen vil være et bestemt syn på den vitenskapelige idealiseringen. I henhold til dette synet hevder Smith at aktørene på markedet er motivert av egeninteresse på tross av at han selv vet at dette ikke nødvendigvis er tilfellet. Selv om denne påstanden kan begrunnes pragmatisk, det vil si med henvising til dens vitenskapelige nytte, argumenteres det for at den faktisk er basert på en fenomenologisk redegjørelse for hvordan markedsaktører forholder seg til hverandre. For å fremvise dette fokuserer artikkelen på Smiths bidrag til 1700-tallets fokus på empati og perspektivisme.