Dialog Solona i Justyniana u Fénelona a dyskusja o prawie rzymskim w Polsce XVIII wieku - Witold Wołodkiewicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Stanisław Salmonowicz powołuje w swym interesującym artykule na temat prawa rzymskiego w Polsce epoki Oświecenia, jako jeden z przykładów polskiej krytyki tego prawa, fragment anonimowego dialogu pomiędzy Solonem i Justynianem, opublikowanego w roku 1770, w wychodzącym w Warszawie czasopiśmie Zbiór różnego rodzaju wiadomości z nauk wyzwolonych, filozofij, prawa przyrodzonego, historyi, polityki, moralney, tudzież innych umiejętności y rozmaitych uwag do pożytku y zabawy publiczney służący, wydawanym przez księgarza Jana Augusta Posera.