Korzyści indywidualne i społeczne własności u Johna Stuarta Milla - Elżbieta Kundera (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Do zasadniczych elementów doktryny Johna Stuarta Milla należy własność, oceniana przez niego poprzez jej efektywność. Efektywność miała sens utylitarystyczny - oznaczała jednoczesne korzyści dla jednostki i społeczeństwa. Najbardziej pożądana z tego punktu widzenia była własność prywatna. Jednak w jej funkcjonowaniu Mill dostrzegł liczne nieprawidłowości, których wyeliminowanie powierzał państwu.