Prawne uwarunkowania transferu wiedzy (wybrane zagadnienia) - Gabriela Jyż (Barometr Regionalny)
Artykuł dotyczy wybranych zagadnień związanych z uwarunkowaniami transferu wiedzy wynikającymi z obowiązujących przepisów prawa krajowego, prawa wspólnotowego oraz prawa międzynarodowego. Regulacje prawne, które są przedmiotem analizy mieszczą się głównie w obszarze prawa własności intelektualnej, prawa własności przemysłowej i prawa o szkolnictwie wyższym. Omówiono najważniejsze rozwiązania prawne zawarte w konwencjach i traktatach międzynarodowych dotyczących własności intelektualnej, które sprzyjają szybszemu i większemu transferowi rozwiązań innowacyjnych i w konsekwencji, które służą wsparciu globalnego systemu własności przemysłowej, a co za tym idzie przyczyniają się do rozwoju gospodarczego.