NEFRET SÖYLEMİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BİR PARÇASI MIDIR? - Devrim Kabasakal Badamchı (Felsefe Dünyası)
Günümüzde nefret söylemi, ifade özgürlüğünün kapsamı ve sınırlarıbağlamında yoğun bir biçimde tartışılan bir konudur. Nefret söylemi ileilgili tartışmaların pratik boyutları olduğu gibi ahlaki ve normatif boyutlarıda mevcuttur. Bu çalışma, nefret söyleminin anlamını, ifade özgürlüğününkapsamı bağlamında ve temel olarak normatif ve kavramsal bir noktadananaliz etmektedir. Makale, nefret söyleminin tamamen korunmasıgereken bir özgür ifade biçimi olup olmadığı sorusunu sormaktadır. Busoruya cevap olarak, nefret söyleminin tamamen korunması gereken birözgür ifade biçimi olmadığı çünkü nefret söyleminin ifade özgürlüğününiki önemli temel prensibini ihlal ettiği iddia edilmektedir. İlk olarak nefretsöylemi, tüm bireylerin akılcı ve eşit olarak, kendi özerk seçimlerini yaşambiçimleri doğrultusunda yapma kapasitesi ve hakkına sahip oldukları prensibiniihlal etmektedir. İkinci olarak nefret söylemi, demokratik katılım vemüzakerenin evrensel prensiplerini ihlal etmektedir çünkü nefret söylemi,tüm bireylerin eşit ve özgür statüsünü reddettiği gibi aynı zamanda siyasimüzakere sürecinde tüm bireyler tarafından kabul edilebilecek makul argümanlargeliştirmekten uzaktır.